Sukellusseura Lahden Pingviinit Ry on polskutellut pinnan alla ja myöskin sen päällä jo useita vuosikymmeniä, joiden aikana se on kokenut jos jonkinlaisia tuulia, myrskyisiä ja tyveneitä laineita.
Vuosien kuluessa seura on kasvanut muutaman innokkaan sammakkomiehen ryhmästä yli 100 sukeltajaa käsittäväksi Pingviini-yhteisöksi. Yhteisöksi, joka pystyy toimillaan ja tempauksillaan vetämään jatkuvasti uusia sukelluksesta kiinnostuneita mielenkiintoisen, vaativan, mutta samalla antoisan harrastuksen pariin.
Sukellusseura Pingvin aloitti toimintansa vuonna 1966, jolloin kuuden miehen ryhmä kokoontui perustamaan ”sammakkomiesporukkaa”. Tuossa ryhmässä oli mukana Pentti Puhakka, Alf-Erik Swanson, Juha Lankinen, Jorma Lindqvist, Raimo Lankinen ja Veikko Nordman.
Syntyi sukellusseura Lahden Pingviinit Ry, joka on kasvanut pienestä kuuden hengen ryhmästä reilu sata henkeä käsittäväksi vireäksi sukellusseuraksi.
Tekniikan Maailman artikkeli vuodelta 1970. Artikkeli kertoo tarinaa seuran sukellusveneen, Pingvin U-1 ensimmäisestä koeajosta Salalammilla.
Pingvin U-1 sukellusveneestä löytyy myös YLE:n Elävän arkiston syövereistä video.
Sukellussuunnistusviesti
Kerhon toimintaperiaatteena on alusta alkaen ollut sukelluksen kehittäminen, sen turvallisuusnäkökohtien tarkka huomioonottaminen, jäsenistön koulutus, kannustus ja virkistystoiminta.
Näistä syistä seuran alkuaikoina seuraan pääsemiseksi vaadittiin vuoden koeaika, josta on tosin nykypäivänä luovuttu. Koeajalla kokelasta tarkkailtiin, aktiivisuus, osanotto seuran toimintoihin ja tapahtumiin sekä tietysti sukellustaitojen harjoittelu ja innokkuus jatkaa itsensä kehittämistä sukelluksen taidoissa ja seuran toiminnassa olivat huomion kohteena. Kun kokelas täytti kyseiset vaatimukset, eikä muita esteitä ollut, hänet voitiin ottaa seuran jäseneksi.
Seuran toimintaan on kuulunut aina arkeologia; Lahden Pingviinit olivat tiettävästi ensimmäinen arkeologiaa harrastava sukellusseura. On etsitty sodan aikaisia lentokoneita tai niiden aseita ja osallistuttu Ruotsinsalmen taisteluissa uponneen St. Nikolain tutkimuksiin.
Seuran jäsenet on tehneet erilaisia tempauksia. Sukellussuunnistus Vääksystä Lahteen 1967 joka kirjattiin myös Guinnessin ennätystenkirjaan. Sukellussuunnistuksesta on erillinen artikkeli sivuillamme. Samoihin aikoihin Mytäjäisten lampeen tehtiin avanto, johon ajettiin henkilöautolla. Vain että voitiin testata minkälaiset pelastautumismahdollisuudet uppoavasta ajoneuvosta. Maltti oli valttia siinäkin tilanteessa, kun auto vajosi nokka edellä työntyen osittain pohjamutaan jääden siten pystyyn. Sukeltajat pääsivät pelastautumaan takaovien ikkunoista sitä suositellen muillekin.
Vuonna 1968 tapahtui paljon. Laskiaisriehan yhteydessä Lahden Pingviinit järjesti Suomen sammakkomiesten räpyläjuoksukilpailut sekä Suomen ensimmäiset hallirallikilpailut (joista nykyisin toimivat kilpailut ovat lähtöisin), altaassa kilpailtiin erilaisien tehtävien merkeissä, jotka piti suorittaa mahdollisimman hyvin. Myös vuonna 1968 vietiin Mytäjäisten jäälle auto. Tällä kertaa riisuttu versio, josta oli poistettu moottori ja muu tekniikka, joista olisi voinut olla haittaa lammelle. Kevään mittaan arvuuteltiin, milloin jää murtuu auton painon alla. Salalammella järjestettiin myös yösukellussuunnistuskilpailut.
Vuonna 1969 jo aikaisemmin mainittu arkeologia harrastus tuli vahvasti esiin. Kesäkuun alussa 1969 oli iso nosto-operaatio Vesijärvellä. Vuonna 1942 oli kaksi lentokonetta törmännyt toisiinsa järven yläpuolella ja toinen niistä, Pyry 15, putosi jäiden läpi järven pohjaan. Lahden Pingviinit paikallistivat silminnäkijöiden ja arkistojen perusteella putoamispaikan. Isompia osia ei löytynyt, mutta pienempiä osia löytyi paljon.
Vuoden 1970 toukokuussa Lahden Pingviinit tekivät salaisistakin salaisinta, jopa Pariisin rauhansopimuksen vastaista. U-1 sukellusvenettä. Sukellusvene, joka ei ollut rauhansopimuksen vastainen, valmistettiin ja esiteltiin Tekniikan Maailmassa (10/1970) josta koko artikkeli on luettavissa sivuillamme.